Nieuws

Schermafbeelding 2013-02-21 om 14.06.21

From site walk tot catwalk

Jean Paul Gaultier

Hij werkte al met Madonna, Kylie Minogue, Tina Turner en Lady Gaga en dat zijn natuurlijk niet de minste. Hij kenmerkte zichzelf als anders, provocatief en gedurfd en zette zich af van de gevestigde orde. Hij heeft de afgelopen 35 jaar een duidelijke invloed gehad op het modebeeld en momenteel is er een expositie in de Rotterdamse kunsthal waarin we zijn ontwerpen van de afgelopen 35 jaar kunnen bewonderen. We hebben het hier natuurlijk over Jean Paul Gaultier.

Hij volgde nooit een officiële ontwerp opleiding, maar was wel al van jong af aan gefascineerd door mode. Hij begon met het sturen van schetsen naar stylisten en zijn talent werd opgemerkt door niemand minder dan Pierre Cardin. Hij werd aangenomen als zijn assistent maar groeide snel door tot een ‘echte jongen’ in het vak.

De beste dag van zijn carrière was de dag dat Madonna belde om te vragen of Jean Paul ontwerpen wilde maken voor haar nieuwe shop: Blond Ambition. Toen zijn assistent het telefoontje doorgaf, dacht Jean Paul eerst dat het een grapje was. Maar niets was minder waar. Het duurde een tijdje en er gingen 1500 schetsen over heen, maar uiteindelijk was het er dan, het beroemde punt korset wat Madonna zou dragen op haar Blond Ambition tour. Dit gedurfde korset veroorzaakte veel ophef en zorgde er voor dat zowel Madonna als Jean Paul in een klap beroemd waren. Het grappige is dat Jean Paul zich voor het korset heeft laten inspireren door zijn oma wie ooit een korset aan de waslijn had hangen. Ze vertelde hem dat het hielp om recht op te staan en Jean Paul vond het prachtig.

Het beroemde punt korset wat madonna droeg tijdens haar Blond Ambitious tour.

In de jaren die hierop volgde bleef Jean Paul net zo vernieuwend en gedurfd als voorheen. Zijn inspiratie haalt hij uit verschillende culturen die hij verdraait en herinterpreteert om er vervolgens iets heel eigens van te maken. Ook werkte hij onlangs met androgeen model Andrej Pejic. Wat nogmaals aangeeft dat Gaultier een vrij denker is die zich niet laat tegenhouden door maatschappelijke kwesties. (Misschien zou je zelfs kunnen zeggen dat hij er tegen in gaat.)

Afgelopen 35 jaar heeft Jean Paul bewezen anders te zijn dan anderen. Door zijn andere blik op de wereld heeft hij met zijn ontwerpen keer op keer een statement gemaakt. Het zijn ontwerpen die de afgelopen 35 jaar een duidelijke invloed hebben gehad op ons modebeeld en maatschappelijke discussies op gang hebben gebracht. Om die reden worden de Items van deze modekoning tot 12 mei 2013 tentoongesteld in de Kunsthal in Rotterdam. Ga er snel heen en laat je inspireren door deze geweldige ontwerper! Meer informatie vind je hier.

Schetsen die Jean Paul Gaultier maakte voor Madonna

Have your say